Online EPDM kopen

Wanneer u online EPDM gaat kopen zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. In dit artikel leest u onder andere wat EPDM folie precies is, welke voordelen EPDM heeft, welke verschillende soorten EPDM er op de markt zijn én op welke manier u EPDM folie kunt verwerken.

De voordelen van EPDM dakbedekking:

· Het kan worden toegepast in een lichtgewicht éénlaags dakbedekkingssysteem
· Het materiaal heeft een verwachte levensduur van > 50 jaar
· Het is UV & OZON bestendig
· Het kan snel en vuurvrij verwerkt worden
· Het is een van de milieuvriendelijkste dakbedekkingen
· De dakbedekking kan temperaturen van -30*C tot 130*C verdragen.

Wat is EPDM folie?

Er ligt op dit moment zo’n 5 miljoen m² EPDM folie op de Nederlandse daken en deze hoeveelheid neemt ieder jaar toe. Maar, wat is EPDM nou eigenlijk?

EPDM is een synthetisch rubber dat ontstaat door polymerisatie van “Ethyleen, Propyleen en Dieen Monomeer”. Door het toevoegen van o.a. zwavel ontstaat er in de EPDM moleculen als het ware een netstructuur. Dit proces noemen we vulkaniseren. Door het vulkaniseren krijgt de EPDM folie zijn specifieke elastische eigenschappen en wordt het een ijzersterk, waterdicht en lichtgewicht rubber dat ideaal toepasbaar is als eenlaags dakbedekkingsysteem.

Hoe is EPDM folie ontstaan?

EPDM dakfolie werd eind jaren 50 ontwikkeld als bouwproduct voor het Midden-Oosten. Men zocht in deze regio naar een product dat bestand was tegen de grote temperatuurschommelingen waar het dak aan bloot gesteld werd. Andere soorten dakbedekking zoals bitumen of PVC bleken namelijk niet opgewassen te zijn tegen de extreme temperaturen. Naast enorm warm, kan het in deze gebieden namelijk ook vriezen. Men zocht daarom naar een product dat het hele jaar door de werking van deze extreme temperatuurschommelingen kon opvangen. EPDM bleek (onder andere) door zijn blijvende elasticiteit de ideale oplossing. En toen de dakbedekking zich vervolgens bewezen had, werd midden jaren 60 ook in Europa gestart met het produceren van de rubberen dakbedekking.

De levensduur van EPDM dakfolie.

Het Duitse Kunststofcentrum SKZ in Würzburg verklaart dat EPDM dakfolie een geschatte levensduur heeft van meer dan 50 jaar. Er zijn namelijk ook al projecten bekend waarbij EPDM dakbedekking al langer dan 50 jaar het dak beschermt tegen de weersinvloeden. Daarnaast blijkt uit onafhankelijke onderzoeken van o.a. NIBE en Boom dat EPDM qua milieubelasting een van de meest gunstigste dakbedekking is voor platte daken. Dit komt onder andere doordat EPDM dakfolie zeer goed recyclebaar is. Ook na de levensduur is deze dakbedekking dus een milieu verantwoorde keuze.

Het verschil tussen Amerikaanse en Europese EPDM

EPDM is te onderscheiden in twee soorten: Zogenaamde Amerikaanse en Europese EPDM. Het verschil tussen deze twee soorten ontstaat doordat het productieproces net iets anders verloopt. Hierdoor verschillen ze niet alleen in uiterlijke kenmerken, ook kunnen ze op een andere manier verwerkt worden.

Het verschil ontstaat doordat bij de productie van Amerikaanse EPDM dakfolie, de wals voorzien wordt van een laagje talkpoeder. Dit talkpoeder voorkomt dat de EPDM blijft kleven wanneer het op de gewenste dikte wordt gewalst. Er zullen daarom altijd nog restjes talkpoeder op de EPDM achterblijven, ook als het materiaal helemaal is uitgevulkaniseerd. Wanneer er een heel dun laagje talk achter blijft, zoals bij onze EPDM, is dat voor de verwering geen probleem. Maar, wanneer er veel talk op het materiaal aanwezig is zal het oppervlakte eerst goed gereinigd moeten worden voordat het verlijmd kan worden.

Bij Europese EPDM wordt er géén talkpoeder, maar een textieldoek gebruikt om te voorkomen dat de EPDM blijft plakken. Door dit doek ontstaat er een reliëf in de folie dat u kunt zien en voelen. Bij Amerikaanse EPDM wordt er dus géén textieldoek gebruikt, waardoor het oppervlakte van het eindproduct volledig glad is. Amerikaanse EPDM wordt daarom ook vaak vergeleken met de binnenband van een fietsband.

Amerikaanse en Europese EPDM dakfolie verwerken

Doordat de productieprocessen een klein beetje van elkaar verschillen, kunnen Amerikaanse en Europese EPDM ook op een andere manier verwerkt worden. Naast een kitverbinding kan Europese EPDM ook nog gelast worden door middel van ‘hot bonding’. Bij de Amerikaanse variant is dit niet mogelijk. Daarom wordt er bij Amerikaanse variant vaak gebruik gemaakt van speciale EPDM tapes om een naadverbinding te maken. Bij dit zogenaamde ‘koud vulkaniseren’ is het belangrijk dat de oppervlakte wordt voorbehandeld met washprimer. Deze washprimer zorgt er namelijk voor dat de folie kan vulkaniseren met de tape, waardoor er een blijvend waterdichte en sterke naadverbinding ontstaat.

Gewapende EPDM en ongewapende EPDM

EPDM kan daarnaast ook nog gewapend of ongewapend zijn. Ongewapende EPDM is in veel gevallen voldoende en wordt in Nederland dan ook het meest toegepast. Deze EPDM folie is blijvend elastisch en heeft een rekvermogen van circa 400%. Ongewapende EPDM folie dient daarom altijd eerst een tijdje volledig uitgelegd te worden, om ervoor te zorgen dat alle rek en spanning eruit is. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat de EPDM het dakvlak langzaam kapot trekt als het terug naar zijn oorspronkelijke vorm wil.

Gewapend EPDM is voorzien van een geïntegreerde polyester of glasvezel bewapening. Hierdoor is deze dakbedekking een stuk sterker en zwaarder dan ‘reguliere’ ongewapende EPDM. Door de wapening wordt deze dakfolie ook meteen een stuk duurder dan de gangbare ongewapende variant.

Wat is de dikte van EPDM dakbedekking?

Tezamen met de kwaliteit bepaalt de dikte van het rubber de ponswaarde, oftewel hoe makkelijk de folie door te prikken is. De meest gangbare dikte van Amerikaanse EPDM folie is 1,14 mm. en heeft een gewicht van circa 1,4 kg/m2. Deze dikte is voor de meeste daken meer dan voldoende en door het lage gewicht is EPDM ook voor lichtgewicht dakconstructies een geschikte dakbedekking. Naast de gangbare 1,14 mm. dikte van ongewapende EPDM, zijn er ook dikkere maten verkrijgbaar. Op de verwachte levensduur van 50 jaar heeft dit echter geen invloed.

Welke maten EPDM zijn er?

ActionDak levert uitsluitend ongewapende Amerikaanse EPDM. Deze Amerikaanse EPDM rollen zijn leverbaar in de breedte maten: 3,05, 3,66, 4,575, 6,11, 7,625 en 9,15 meter en hebben allen een standaard lengte van 30,5 meter.

De ongewapende Amerikaanse EPDM rol van 3,05 meter is bij ActionDak een voorraadproduct. Indien u een EPDM rol wilt bestellen met een andere breedte maat, verzoeken wij u om contact op te nemen via info@actiondak.nl.

EPDM Maatwerk
Naast volledige EPDM rollen, kunt u ook EPDM vellen op maat te laten snijden. Hiervoor selecteert u de gewenste breedte en lengte maat in het selectiemenu van de productpagina.

EPDM Stroken
EPDM stroken zijn op maat gesneden EPDM rollen van 30,5 meter lang. De stroken hebben een breedte van 10 tot 120 cm. Hierdoor zijn ze geschikt voor het repareren van een dakgoten of te gebruiken als DPC vervanger. Daarnaast worden EPDM stroken ook gebruikt voor het afdichten van ramen, gevels of funderingen.

EPDM VERWERKEN

EPDM verwerken kan op verschillende manieren. Aan de hand van het bouwbesluit, de wensen van de klant en het type dak wordt de verwerkingsmethode bepaald. Welke methode u ook toepast, de gasbrander of föhn kunt u in de bus laten liggen. EPDM dakfolie wordt namelijk geheel vuurvrij conform NEN 6050 verwerkt. Brandgevaar is bij het verwerken van deze dakfolie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld PVC of bitumineuze dakbedekking, daardoor een stuk kleiner.

Losliggend geballast

De makkelijkste en snelste verwerkingsmanier, is middels de ‘losliggend geballast methode’. Afhankelijk van de specifieke ligging van het dak (o.a. windgebied, grootte, hoogte, hellingshoek en omgeving) wordt de windlast berekend. De EPDM dakfolie wordt vervolgens los op het dakvlak gelegd, waarna het geballast wordt met de juiste hoeveelheid grind, tegels of terrasplanken. De randen worden tot slot volledig verkleefd, zodat er geen vocht of wind onder de EPDM folie kan komen. Indien nodig wordt er daarnaast ook nog een kimfixatie aangebracht.

Volledig verlijmd

Volledige verlijming van EPDM dakfolie wordt het vaakst toegepast. Bij een volledige verlijming wordt zowel de ondergrond als de EPMD folie voorzien van een (spray)contactlijm. Wanneer de lijm ‘vingerdroog’ is, wordt het folie op de ondergrond aangebracht en stevig aangedrukt. Wanneer dit op een vakkundige wijze gedaan wordt ontstaan er geen blazen of plooien. Indien nodig wordt er daarnaast een kimfixatie aangebracht. Door de 2-zijdige verlijming is de hechting op de ondergrond zeer goed en is de kans op loskomen nihil.

Eenzijdig verlijmd

Naast de tweezijdige verlijming is het ook mogelijk om EPDM enkelzijdig op het dak te verlijmen. Hiervoor wordt de ondergrond voorzien van lijm, waarna vervolgens de EPDM op wordt uitgelegd. De dakbedekking is bij een eenzijdige verlijming tijdelijk nog corrigeerbaar en eventuele plooien kunnen worden verwijderd. Ook bij deze methode wordt de folie stevig aangedrukt en moet, indien nodig, een kimfixatie worden aangebracht. Een enkelzijdige verlijming is met name geschikt voor kleinere dakvlakken.

Mechanische bevestigd

Er zijn verschillende methodes om EPDM mechanisch op het dakvlak te bevestigen. Een van de mogelijkheden is door de EPDM folie te ‘kleven’ op een mechanisch bevestigde EPDM strip onder de folie. De EPDM folie wordt op deze manier niet direct geperforeerd, waardoor de kans op scheuren verminderd wordt. Indien nodig wordt er ook nog een kimfixatie aangebracht. De keuze voor de juiste bevestigers is daarnaast afhankelijk van de dakconstructie.

Wat kost EPDM dakbedekking?

De prijs van Amerikaanse EPDM dakfolie is afhankelijk van de kwaliteit en de hoeveelheid arbeid. De meterprijs voor op maat gesneden EPDM is hierdoor bijvoorbeeld duurder dan een volledige rol.

Belangrijk: Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. ActionDak is nimmer verantwoordelijk voor het foutief of ondeskundig verwerken van dakbedekkingen of toebehoren.